Circulair Design meubelstuk

In het laatste jaar van haar master interieur architectuur moest Amy een meubel ontwerpen met ‘circulair design’ als grove lijn door heel het project. Het project was geslaagd echter was de uitvoering nogal instabiel en eigenlijk niet bruikbaar.

De originele opdracht en uitvoering

Na een investering van enkele duizenden euro’s aan laserwerk en materialen (hoewel merendeel afval was) leek het een enorm zonde om dit leerzame project weg te gooien. Om nog te zwijgen over de uitstraling van de combinatie Plexi met mdf

Een brainstormsessie later en we zijn we er op gekomen om het project om te vormen naar een meer permanente opstelling.

Door middel van CAD hebben we de ruwe vormen die we nog konden gebruiken geïmporteerd om daaruit een frame te gaan schetsen en genereren.

De kokers zijn dan geheel gesneden met de laser bij 24/7 Tailorsteel voor een hoogst accuraat en strak meubel. Inclusief tab/slot verbindingen om assemblage vlotter te laten verlopen.

Uiteindelijk is het een kleerkast geworden. Andere opties waren een bluetooth speaker, opslag kast en een stoel. die laatste was nogal oncomfortabel.

Ontwerp

Frame fabricage

Dankzij het tab/slot ontwerp en het lasersnijden konden we alles vlekkeloos en snel monteren zonder ergens iets te moeten nameten. Rechtheid en passing gegarandeerd. Zeker in combinatie met onze lastafel. Amy heeft een aantal van de lasnaden zelf gedaan. Voor een eerste keer niet slecht.

montage

Eindresultaat

Reflectie

Voldoet het uiteindelijke meubel nog steeds aan de vooropgestelde voorwaarden van het Unif project?

Ja en neen. De opdracht was dat er geen permanente verbindingen mochten zijn om zo de circulariteit te garanderen. 100% recyclage van dit stuk was een must.

Staal is echter 100% recycleerbaar. de verf en filler die gebruikt is is echter wel niet zo milieuvriendelijk. We hopen dat dit stuk lang genoeg in omloop zal blijven om zo zijn ecologische impact te verantwoorden.

Verbeteringen

de manier van montage met draadstang en m3 moertjes brengt zijn problemen mee, het gheel is niet verlijmd en kan dus ietsje gaan doorzakken.

LED-verlichting word later nog toegevoegd, zoals u kan zien geeft de gekleurde plexi mooie taferelen met de juiste lichtinval.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: